Kitten

Vanaf 4 weken kunnen kittens in het nest gespeend worden. Er bestaat hiervoor speciale voeding, aangepast aan hun behoefte. Een kitten verlaat het nest best niet voor de leeftijd van 8 weken, om gepast gedrag van de moeder aan te leren. Ze kunnen dan al zelfstandig brokjes eten. Samen met hun moeder worden ze het best in het nest al een paar keer ontwormd, nadien mag ze maandelijks ontwormd worden tot de leeftijd van 6 maanden. Dat is ook de leeftijd waarop ze geslachtsrijp zijn, en een castratie of sterilisatie wordt aangeraden. Op 2 en 3 maand mag een kitten haar vaccins krijgen (lees verder meer hierover).

Wat heeft een kitten nodig in huis?

  • Kattenbak:je kan ervoor kiezen een kat binnen of buiten haar behoeftes te laten doen. Ze zijn heel zindelijk, en leren dan ook snel waar ze hun behoeftes moeten doen.
    Als je ervoor kiest om hun een kattenbak in huis te plaatsen, zorg dan dat het de juiste is. Sommige katten hebben graag een gesloten kattenbak, in een rustig donker hoekje. Andere katten hebben liever een open bak. Ook de vulling kan een verschil uit maken. Het liefst hebben ze over het algemeen een fijnkorrelige, klonterende inhoud. Probeer zo vaak mogelijk de samengekoekte urine of ontlastingshoopjes te verwijderen. De bak moet regelmatig schoongemaakt worden, anders zou uw poes er wel eens voor kiezen om ergens anders in huis haar behoeftes te doen ipv in de kattenbak!
    Als u meerdere katten in huis hebt, geldt de gouden regel: 1 kattenbak per kat, en 1 extra. Dus heeft u 2 katten, dan zijn 3 kattenbakken in huis de ideale situatie.
  • Speeltjes: een kat die niet naar buiten gaat, heeft zijn dagelijkse afleiding en activiteit nodig. Er zijn tal van kattenspeeltjes op de markt, maar ook met eenvoudige, zelfgemaakte speeltjes kan een kitten zich al uren bezig houden. Let echter wel een beetje op de veiligheid ervan. Hele kleine voorwerpen en lange, fijne touwtjes zijn gevaarlijk. Bij het inslikken hiervan, wat helaas frequent gebeurt bij het spelen, kunnen ze een verstopping veroorzaken en hierbij inwendige schade toebrengen.
  • Krabpaal en mandje: als u uw huis aangenaam wil maken voor de kat, kijk dan voor een krabpaal, en een plekje in de hoogte. Daar houden katten immers van. Ze doen er graag hun dutje of observeren de omgeving vanuit de hoogte. Een krabpaal is ideaal voor het onderhouden van de kat haar nagels, maar ze gebruikt dit ook om geursignalen af te geven. Een goede krabpaal kan voorkomen dat de kat aan uw meubels begint te krabben. U kunt er gerust meerdere zetten en er speeltjes aan vasthangen.
    Slapen doen ze ook graag op een warm plekje, voor de kachel of op de vensterbank. U kunt verschillende kussens leggen daar waar u kat mag slapen.
  • Voeding: tot aan de leeftijd van 1 jaar geef je best kittenvoeding. Daar zit meer energie in, die ze nodig hebben voor het opgroeien. Nadien kunt u overschakelen op voeding voor volwassen katten. Kies hierbij wel een voeding die het best aanleunt bij de levensstijl van uw kat: binnens- of buitenshuis, al dan niet gesteriliseerd, lichamelijke problemen zoals haarballen, vertering, etc…
    Een kat eet van nature uit vele kleine porties per dag. U kunt dus bij een kitten de korrels ‘ad libitum’ geven. Dit wil zeggen dat ze kan eten wanneer ze wil, en zelf haar porties bepalen naargelang haar behoefte.
  • Drinken: water is het beste! Wilt u toch melk geven, kies dan voor aangepaste kattenmelk, om verteringsproblemen te voorkomen. Plaats de voeder- en drinkbakjes niet in de buurt van hun kattenbak. Ook hebben katten het liefst dat het drinken en eten niet naast elkaar staan. Ideaal is om op verschillende plaatsen in huis water te voorzien.

Jaarlijkse controle

Bij een kat die niet naar buiten gaat en niet jaagt, moet je wel opletten dat ze niet meer eet dan ze nodig heeft, om overgewicht te voorkomen. Er bestaan speeltjes waarbij je het eten van de kat in bv. een bolletje doet, en zo moet de kat al rollend en spelend haar eten “verdienen”. Daardoor blijft de kat niet alleen in conditie, maar het stimuleert ook haar hersenen. Er bestaan ook nog andere speeltjes waarbij je je kat stimuleert zijn zintuigen te gebruiken. Katten die wel naar buiten gaan, komen met allerlei leuke, maar soms ook gevaarlijke dingen in contact. Een niet gecastreerde kat durft ook wel veel verder van het huis uitwijken en zal vaak langer op stap zijn. Niet alleen het contact met andere katten kunnen een gevaar betekenen, maar ook vlooien, teken en wormen hebben een invloed op de kat haar algemene conditie.

Hoe kun je uw kat beschermen?

  • Sterilisatie: wordt zeer sterk aangeraden. Zowel voor de kattin als voor de kater. Ten eerste zullen er veel minder ongewenste nestjes zijn, waarbij men vaak geen weg weet met de kittens.
    Maar ten tweede komt het ook ten goede van de gezondheid van uw dier. Een kattin zal minder kans hebben op de ontwikkeling van melkkliertumoren, en de kater zal minder de neiging hebben om zijn territorium uit te breiden of te verdedigen. Hierdoor worden ze huiselijker, gaan ze minder vaak vechten met andere katten en zodoende minder wonden, abcessen of overdraagbare ziektes oplopen. Gesteriliseerde katten hebben een aanzienlijk hogere levensverwachting dan niet gesteriliseerde katten.
  • Parasieten
    • Wormen:
      De meest voorkomende wormen zijn spoelwormen. Maar er zijn ook zweep-, haak- en lintwormen.
      Vanaf 2 weken leeftijd mag de eerste ontworming reeds gegeven worden. Want via de moedermelk zijn de larven van wormen in staat om de kitten te infecteren. Kitten en moeder worden steeds samen ontwormd, en dit om de 2 weken tot ze het nest verlaten. Daarna wordt om de maand ontwormd tot de leeftijd van 6 maanden. Nadien hangt het opnieuw van de infectiedruk af hoe vaak men een kat moet blijven ontwormen. Dit advies krijgt u dan mee tijdens het eerste consult.Let op: er zijn verschillende ontwormingsproducten, die elk hun eigen spectrum hebben.
    • Ectoparasieten:
      • Vlooien: deze vervelende beestjes komen overal en het ganse jaar door voor. Ze springen gemakkelijk over van hond op kat en omgekeerd. Heeft uw kat vlooien, dan kun je hem het best voldoende lang behandelen. Want eens er volwassen vlooien op de kat zitten, wil het zeggen dat er nog veel meer eitjes en larven in de omgeving zijn, onzichtbaar met het blote oog. Om te behandelen heb je keuze tussen sprays, pipetten en halsbandjes. Echter niet lang alle producten werken even effectief! Vraag ons raad wat je het best gebruikt.Vlooien geven niet alleen jeuk, maar ze kunnen ook een serieuze huidontsteking uitlokken en dragen lintwormen over op uw dier. Dus hou uw kat zijn vacht goed in de gaten.
      • Teken: ook zij komen meer en meer voor in ons land, voornamelijk in de zomer en de herfst. Tijdens een wandeling in het bos, of als uw huisdier door struiken of lang gras loopt, laat de teek zich vallen op de vacht van uw dier. Hierna bijt de teek zich vast in de huid en kan daar een tijd blijven hangen.
        Preventie met afweermiddelen zoals pipetten en halsbanden is van zeer groot nut. Maar toch moet u uw huisdier regelmatig controleren, zeker als je in een bosrijke omgeving bent.
        Hoe een teek best verwijderen? Ga niet aan de slag met allerlei producten of alcohol. Zorg gewoon dat u een goede tekentang in huis hebt (vb. O’tom tekentang), en dan gaat het verwijderen van de teek bijna vanzelf: Haak het tangetje onder de teek, en tijdens het draaien trek je alles voorzichtjes omhoog. Zo komt de teek volledig mee.
      • Mijten: Bij de kat zien we nog vaak “oormijt”. Deze kleine beestjes leven in de oren van uw kat en zorgen voor jeuk. Je kunt dit herkennen als uw kat vaak schudt met haar kopje of zich thv de oren krabt. Ook zie je in de oren veel bruin-zwart oorsmeer.
        Er bestaan nog andere mijten die in de vacht leven van uw kat. Met het blote oog kun je ze niet zien, maar als ze huidproblemen krijgt, breng je ons best eens een bezoekje.
  • Vaccinaties: afhankelijk van het soort vaccin, mag de eerste vaccinatie gewoonlijk vanaf de leeftijd van 8-9 weken toegediend worden, en na een maand de boosterinjectie. De vaccin voor kattenniesziekte en leukose geeft 1 jaar bescherming, voor panleucopenie 3 jaar. Een jaarlijkse hervaccinatie is dus nodig om een blijvende bescherming te verzekeren.

De oudere kat

Hoe oud kan mijn kat worden?

Wel, een kat kan mits een goede verzorging, gemakkelijk 13-14 jaar worden.
Maar vanaf de leeftijd van 8-9 jaar duiken er toch geregeld kwaaltjes op. Daarvoor is het belangrijk om op die leeftijd regelmatig een check-up te laten doen. Van zodra u veranderingen ziet in de gewoonten van uw kat (bv meer of minder eten/drinken) is het belangrijk om er vlug bij te zijn en een bloedonderzoek te laten doen. Zo kan er relatief snel een lichamelijk probleem opgespoord worden. Hoe sneller we weten wat er aan de hand is, hoe sneller er kan ingegrepen worden, en hoe beter voor de kat.
Oudere katten hebben ook vaak last van gewrichtspijnen. Dit kan je zien als uw kat minder gemakkelijk kan springen, veel meer slaapt en stijver beweegt. Het is belangrijk om de levenskwaliteit van uw dier zo hoog mogelijk te houden. Dus zie je een probleem: weet dan dat er mogelijkheden zijn om uw dier te helpen!

Leeftijd van de kat of hond
Bij behorende mensenleeftijd
Mens   Kat     Kleine hond     Grote hond  
0,5 10 8 6
1 18 14 12
2 25 22 18
3 30 28 27
4 35 34 36
5 40 39 44
6 43 44 52
7 46 49 60
8 49 54 67
9 53 59 74
10 57 63 81
11 61 67 87
12 65 71 93
13 70 75 100
14 75 80
15 80 86
16 85 92
17 90 98
18 95 104
19 99
20 103

 

Wat als mijn huisdier overlijdt?

Onvermijdelijk, maar eens komt er een tijd dat we afscheid moeten nemen van onze trouwe vriend…
Dit is een moeilijk en emotioneel moment, waarbij er soms veel vragen rondhangen. U kunt hierover steeds met ons praten om u eventueel wat beter te kunnen voorbereiden op dat moment. Soms overlijden ze aan ouderdom, soms moet er euthanasie toegepast worden als de levenskwaliteit van de kat sterk achteruit gegaan is. Dit kan bij de dierenarts of bij u thuis in vertrouwde omgeving gebeuren. Als uw huisdier overleden is, heb je enkele verschillende mogelijkheden:

  • Uw overleden gezelschapsdier laten verwerken bij een erkend bedrijf is een geschikte oplossing. De reden daarvoor is dat dode dieren voor het leefmilieu bepaalde risico’s inhouden. Erkende ophalers zorgen voor het vervoer. U moet wel de kosten voor het ophalen vergoeden.
  • Er bestaan verschillende crematoria waar je voor een individuele crematie kunt kiezen. Indien gewenst kun je voor een uitvaartdienst kiezen en er zijn meerdere herinneringsartikelen zoals urnen en juwelen. In de buurt: Pet Funeral Center te Bissegem en Hokatrans te Roeselare.
  • Begraven in de tuin mag enkel onder de 10 kg, in zanderige grond en mag niet in een slecht afbreekbare verpakking. Elke gemeente heeft trouwens zijn eigen reglement, dus best eerst eens navragen!