Onze huiskatten krijgen vaak te weinig beweging. Overgewicht is een ernstig probleem, dat absoluut moet worden aangepakt.

Muizen hoeven niet bejaagd te worden en voedsel staat vaak onbeperkt ter beschikking. En natuurlijk het lekkers en de tussendoortjes niet te vergeten, omdat de kat zich zo netjes heeft gedragen. Vooral binnenkatten, die overdag alleen zijn, komen snel aan. We maken het niet makkelijk voor onze dieren om slank en fit te blijven. Pondje na pondje komt erbij en voor je het weet komt er dat moment dat het gewoon duidelijk is: de kat is te dik. Nu wordt bewegen lastiger en is het veel prettiger om op de bank te blijven liggen. Rende de kat vroeger nog door het huis, bewerkte hij de krabpaal en onderzocht hij kasten en lades, tegenwoordig lijkt hij vooral de voorkeur te geven aan de luie kant des levens. Dit leidt weer tot verdere

gewichtstoename en de vicieuze cirkel is begonnen.

Fatale gevolgen

Het extra gewicht moet meegezeuld worden. Gewrichten worden zwaar belast en er kan artrose optreden. Bovendien raakt het hart- en vaatstelsel overbelast, want een zwaar lijf in beweging brengen kost veel meer werk. Het gevolg is snellere uitputting. Door het teveel aan vet wordt het lichaam echter niet alleen dikker – ook de organen worden geleidelijk aan omgeven door een laagje vet. Nu stijgt de bloeddruk en wordt het hart nog zwaarder belast. Pijn, vermoeidheid en schade aan de organen (nieren, hart, hersenen en ogen) sluipen er in de loop der tijd in – vaak verraderlijk langzaam. Dat moet voorkomen worden!

Als katten veel alleen thuis zijn, is het des te belangrijker ‘s morgens en ‘s avonds een uurtje beweging in te plannen. Je hoeft dan niet een heel uur te trainen met je kat. Je kunt de oefeningen op speelse wijze integreren voor het ontbijt en tijdens avonduren. Belangrijke voorwaarde: zorg dat er altijd genoeg water staat.

Het begint al bij het opstaan

Katten verheugen zich op hun eerste portie voer, maar dit moet verdiend worden. Probeer je kat jou te laten volgen door het huis, naar de badkamer en de andere kamers door kleine hoeveelheden voer neer te leggen als beloning. Wanneer je ‘s avonds thuiskomt, doe je precies hetzelfde: Hang je jas op, ruim je tas met boodschappen weg, leg overal kleine hoeveelheden voedsel neer en praat tegen je kat terwijl je dit alles doet, dan volgt hij je graag op de voet.

Leg in elke kamer speeltjes neer

Veertjes, elastische touwtjes, een laserpointer, een speelmuis, propjes papier: krijg je kat aan het spelen. Vaak lukt dat in het begin slecht of maar heel even – met een paar druppels kattenkruid maak je het speelgoed aantrekkelijker. Het gaat nog beter als je een lekkernij aan het touwtje hangt waar je kat achteraan moet. (Let op: zorg dat alle tussendoortjes deel uitmaken van de totale verminderde hoeveelheid voer per dag!)

Hoe meer je kat zich moet inspannen, des te effectiever is de training. Belangrijk is dat je calorierijke beloningen vermijdt. Gebruik bijvoorbeeld liever kleine stukjes gekookt mager rundvlees of lever. Met ‘klein’ bedoelen we zo groot als een nagel. Niet meer. Begin met tien tot vijftien minuten spelen en voer dit langzaam op. Hoe meer jij je kat kan motiveren, des te beweeglijker wordt hij. Dit stabiliseert de gewrichten, helpt om het gewicht te reduceren en versterkt het hart en de bloedsomloop. Laat het kat het voedsel pas eten ter afsluiting van de oefeningen.

Iedereen denkt dat katten niet van water houden

Toch zijn veel katten dol op spelen in en met water. Ontdek hoe jouw kat over water denkt: zet hem op de wastafel en laat de kraan zachtjes druppelen. Katten vinden het leuk om de druppels te vangen en kunnen daar vaak lang mee bezig zijn. De volgende stap is de badkuip. Laat er handwarm water in lopen tot de kat er drie tot vijf centimeter diep in kan staan. Probeer om je kat te lokken zodat hij door het water gaat lopen en uiteindelijk zelfs op speeltjes gaat jagen. Door de het water worden de ledematen hoger opgetild. Spieren, die voorheen amper gebruikt werden, worden nu getraind. De weerstand van het water maakt de oefeningen een stuk effectiever.

Hoe fitter de kat, des te liever gaat hij aan de slag

Zodra de conditie verbetert, kun je ook meer inspanningen van je kat gaan vragen. Kan hij inmiddels misschien weer op stoelen of de vensterbank springen? Daar kan best eens wat lekkers liggen te wachten op hem.

Heb je een hoge krabpaal?

Maak dan op de bovenste verdieping van de krabpaal interessante geluidjes. In het ideale geval zal de kat naar boven klimmen. Hoe meer hij afgevallen is, hoe vaker je dit kan herhalen.

Belangrijk is dat je je fantasie gebruikt op de momenten die je samen doorbrengt. Integreer verschillende activiteiten, varieer regelmatig en drijf het spelen langzaam op tot 30 of 45 minuten. Met het reduceren van voedsel, een beperkt aantal tussendoortjes en een consequent fitnessprogramma kun je spelenderwijs het hart- en vaatstelsel van je kat verbeteren en zijn gewrichten stabiliseren. Maar tegelijkertijd kun je ook jullie band nog hechter maken. En dan is alles zoals het hoort te zijn: het gaat goed met zowel kat als mens!

Bron: Hart voor dieren