Je kat wordt ouder en je hebt misschien al gemerkt dat hij meer slaapt, niet meer zo hoog kan springen of niet meer zo gedreven als vroeger achter een touwtje jaagt.

Dat is allemaal normaal als je kat een senior wordt.

Net als mensen willen katten het ook wat kalmer doen naarmate ze ouder worden. Katten worden doorgaans als senior beschouwd vanaf de leeftijd van zeven jaar.

We geven je enkele tips en advies om het beste te maken van de laatste jaren van je kat:

  • Oudere katten kunnen soms last hebben van pijnlijke gewrichten. Geef hem een warme slaapplaats uit de tocht op een rustige plek waar hij niet gestoord wordt.
  • Om de gewrichten van je kat niet te belasten, kan je drinkwater in de buurt van zijn slaapplaats zetten. Als hij minder ver moet gaan om te drinken, zal hij misschien wel vaker drinken, wat goed is om uitdroging te voorkomen. Ook infecties aan de urinewegen – iets waar oudere katten al eens last van hebben – maken dan minder kans.
  • Daarenboven is het een goed idee een kattenbak in de buurt te zetten, ook als je kat normaal altijd buiten gaat. Hij vindt het misschien handig dat hij niet zo ver moet gaan om zijn behoeften te doen. Maar zet de kattenbak ook niet te dicht bij zijn slaapplaats. Katten zijn hygiënische dieren met een goed ontwikkelde reukzin. Ze willen hun uitwerpselen niet ruiken op de plaats waar ze slapen.
  • Je kat zal zijn favoriete uitkijkpostjes nog altijd willen opzoeken, maar hij kan misschien niet meer zo hoog springen. Door het te overbruggen hoogteverschil op te splitsen in sprongen die hij aankan, kan je al zijn favoriete plekjes bereikbaar houden. Plaats bijvoorbeeld een voetenbankje voor zijn favoriete zetel, zodat hij er in twee kleinere sprongen in kan.

Ouder worden gaat niet alleen gepaard met meer wijsheid, maar ook met een achteruitgang van de zintuigen. Probeer plotse luide geluiden te voorkomen als het gehoor van je kat niet meer is wat het ooit geweest is. Hetzelfde geldt voor het gezichtsvermogen. Benader je kat, als hij niet meer zo goed ziet, voorzichtig en doelbewust, zodat hij niet schrikt.

Veranderende behoeften

Doordat hij het kalmer aan doet en zijn metabolisme trager werkt, verbruikt je oudere kat minder energie. Zijn dagelijkse portie mag dus minder calorieën tellen. Om je kat niet te overvoeden en zijn lichaamsgewicht op peil te houden, is het aangewezen zijn voeding aan te passen.

Een speciale voeding voor oudere katten voorziet hem van alles wat hij nodig heeft.

Als je merkt dat je kat niet geïnteresseerd lijkt in zijn eten, kan je hem beter laten nakijken door je dierenarts. Zijn gebrek aan eetlust zou veroorzaakt kunnen worden door een onderliggend gezondheidsprobleem.

Naar de dierenarts

Regelmatig op controle gaan bij de dierenarts is de beste manier om je senior kat gezond te houden. Daarom hebben sommige dierenartspraktijken het ‘seniorconsult’ ingevoerd. Tijdens zo’n consult zal de dierenarts je kat wegen en grondig onderzoeken op ouderdomsproblemen. Als daar aanleiding toe is, zal hij ook urine- en bloedmonsters nemen om ze te laten testen op veel voorkomende kwalen bij oudere katten.

De normale inentingen, ontworming en vlooien- en tekenbehandeling moeten worden voortgezet, ook als je kat op leeftijd is.

Vacht

Doordat zijn gewrichten stijver worden kan je oudere kat mogelijk niet meer bij alle plekjes op zijn lichaam die verzorgd moeten worden. Je kan een handje helpen met een borstel. Bij kortharige katten zou één borstelbeurt per week moeten volstaan. Langharige katten kan je één keer per dag even borstelen.

Gebitscontrole

Oudere katten lopen meer kans op problemen met hun tanden en tandvlees. Een regelmatige gebitscontrole moet dus deel uitmaken van de routine onderzoeken.
Bron: Purina