Wat zijn teken?

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die leven in bosrijk gebieden, in struiken of gras. Het tekenseizoen kent een piek in het voorjaar en één in het najaar.

Een teek bijt zich vast aan het dier en zuigt zijn bloed. De beet zelf is niet pijnlijk en het dier merkt het meestal zelfs niet. Misschien heeft het wat jeuk en irritatie. Teken zijn echter soms drager van parasieten en bacteriën. Een bekend voorbeeld is de ziekte van Lyme, die veroorzaakt wordt door de Borrelia-bacterie. Daarom is een tekenbeet te vermijden. Als je dier toch gebeten is, verwijder dan zo snel mogelijk de teek om te beletten dat die zich vastbijt.

Heeft mijn huisdier teken?

Teken kunnen overal op het lichaam zitten, maar toch vooral in de nek, rond de oren, in huidplooien en tussen de tenen (warme en donkere plaatsen). Ze zijn eerst zeer klein en moeilijk zichtbaar. Meestal merk je een teek pas op als hij bloed gezogen heeft, want dan zwelt hij op tot een erwtvormige, donkerbruine bol.

Soms krabt je huisdier de teek eraf maar blijft de kop zitten. Daardoor kan een kleine ontsteking ontstaan, die meestal vanzelf overgaat. Als je dier gebeten is door een teek en een tijdje daarna ziek wordt, contacteer dan onmiddellijk de dierenarts.

Wat te doen bij een tekenbeet?

Wanneer je huisdier een teek heeft, dan moet je die zo snel mogelijk en volledig verwijderen op de juiste manier. Wat je zeker niet mag doen is: de teek leegknijpen, hem verdoven of vaseline en alcohol gebruiken. Bij gebruik van alcohol gaat de teek net maaginhoud uitbraken waardoor de kans op besmetting met de ziekte van Lyme of andere ziekteverwekkers groter is.

Hoe een teek correct verwijderen?

  • Gebruik een speciale tekentang.
  • Neem de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast.
  • Draai de tang in wijzerzin rond zodat de teek loskomt.
  • Controleer of de kop van de teek meegekomen is. Als de kop is blijven zitten, probeer die dan uit te duwen.
  • Dood de teek, zodat hij zich niet kan verspreiden.
  • Ontsmet de bijtwonde.

Hou de wonde de volgende dagen in de gaten. Noteer de datum van de beet zodat je die aan de dierenarts kan melden als je dier ziek wordt.

Teken voorkomen

Controleer je huisdier in het tekenseizoen na elke wandeling. Vermijd in die periode ook risicogebieden zoals hoge grassen en bosjes. Als je gaat wandelen neem je best altijd een tekentang mee, zodat je meteen kan ingrijpen.

In het tekenseizoen kan je preventief je hond behandelen. Je kan dit combineren met de vlooienpreventie.

Raadpleeg ons voor meer info.

Bron: huisdierinfo.be