Voor eigenaars van honden en katten kunnen vlooien een ware plaag zijn. Vlooien zijn bruinzwarte insecten van slechts enkele millimeters. Ze zorgen voor jeuk en irritatie waardoor je huisdier gaat krabben of bijten en mogelijk wondjes krijgt. Sommige dieren reageren zelfs allergisch op vlooienbeten, bij hen is de jeuk nog extremer.

Vlooien zuigen ook bloed en kunnen op die manier ziektes overbrengen en voor bloedarmoede zorgen. Ook voor mensen zijn ze heel vervelend. Bovendien kan je huisdier besmet raken als poppen op je kledij en schoenen zitten. Vlooien zijn drager van de hondenlintworm, die zowel bij katten als honden voorkomt. Bij de behandeling moet de dieren daarom ook ontwormd worden.

Hoe zie ik dat mijn huisdier vlooien heeft?

Wanneer je huisdier zich vaker krabt of bijt, dan heeft het misschien wel vlooien. Controleer dan de vacht van je huisdier. Vlooien zijn lichtschuw en daardoor zie je ze niet zo goed, maar je herkent hun uitwerpselen als kleine zwarte korrels. Als je deze korrels op nat keukenpapier uitwrijft en het papier kleurt roodbruin, dan weet je dat er vlooien zijn. Met een speciale vlooienkam vind je zowel de vlooien als de uitwerpselen.

Wat te doen bij een vlooienplaag?

Voor het beste en een blijvend resultaat moet je niet alleen je huisdier, maar vooral ook de omgeving en alle andere huisdieren behandelen. Het grootste probleem zijn namelijk de eitjes en poppen, die overal zitten.

Behandeling van de huisdieren

Kam de vacht met een speciale vlooienkam. Reinig de kam tussendoor elke keer in een bak met zeepsop zodat de vlooien verdrinken.

Behandel al je huisdieren op dezelfde dag met een anti-vlooienmiddel, ook als ze geen jeuk hebben. Je mag je honden en katten niet met hetzelfde product behandelen! Verschillende producten zijn giftig voor katten en konijnen.

Honden en katten moet je ook ontwormen, want de vlo is drager van de hondenlintworm.

Behandeling van de omgeving

Belangrijk is dat je de volledige omgeving behandelt en niet alleen je huisdier(en) zelf. De meeste vlooien bevinden zich in huis als vlooieneitjes, larven en poppen. Die kan je moeilijker bestrijden. Daarom moet je behandelen tot de vlooienplaag volledig weg is. Gebruik hiervoor een omgevingsspray.

  • Stoffen zoals dekens, kussens en de mand van het dier was je op minstens 60 °C.  Herhaal dit wekelijks.
  • Vermijd dekentjes en kussens in deze periode.
  • Stofzuig elke dag het hele huis, en geef extra aandacht aan kieren, hoeken en randen. Spuit vooraf een beetje anti-vlooienspray in de stofzuigerzak, zodat de opgezogen vlooien doodgaan.
  • Behandel ook je wagen!

Contacteer ons voor meer info over de juiste bestrijdingsmiddelen.

Bron: huisdierinfo.be