Maar soms stinkt het echt enorm – ook lang nadat je kat erop geweest is. Zo erg, dat je bij binnenkomst je neus al dicht knijpt.

Als je al een of meerdere keren per dag de bak schoonmaakt, kun je je afvragen waarom de kattenbak toch zo stinkt. En wat je aan die stinkende kattenbak kan doen.

Wat kun je eraan doen om de kattenbak zo geurloos mogelijk te krijgen?

Om te beginnen

Voor alle zekerheid noem ik het toch maar even. Voor een minder stinkende kattenbak is regel nummer 1: Haal dagelijks de ontlasting en plas weg. Hierdoor verminder je niet alleen de geur, maar ook de bacterie opbouw. Beter voor je neus en beter voor je gezondheid – en ook voor je kat!

Maar als je dit al doet, vind je hieronder nog meer tips!

Zeker eens proberen

Tip 1: Probeer een andere kattenbakvulling

Vooral de goedkopere varianten absorberen niet altijd goed het vocht en de geur. Als de bak in de garage staat is dat misschien niet zo’n probleem, maar in de woonkamer zeker wel.

Tip 2: Reinig de hele kattenbak

Kattengrit eruit, kattengrit erin – klaar. Toch? Nee (helaas niet…). Eens in de 1 à 2 week is het belangrijk om de bak eens goed uit te soppen. Even de plasgeur die op de bodem is gekomen wegpoetsen. En smerig, maar waar: de poeprestjes verwijderen.

Tip: Gebruik geen schuursponsje. Deze kan krassen maken in het plastic, waardoor de geur er meer intrekt.

Tip 3: Verander de voeding van je kat

Voeding heeft een enorm effect op de ontlasting. Van sommige varianten gaat je kat heel erg stinken. Per kat kan dit heel erg verschillen. Vaak is dit bij goedkoper supermarkt kattenvoer het ergste. Hierin zitten veel granen en groenten die je kat niet goed kan verteren.

Je kunt daarom overwegen een duurdere variant te nemen. Let daarbij het liefst op de eiwitten: deze zijn erg belangrijk voor je kat. Als er veel eiwitten inzitten, kan je kat deze ook makkelijker verteren, waardoor hij ook minder ‘produceert’. Dat scheelt ook weer poepjes scheppen.

Tip 4: Meerdere katten? Meer kattenbakken

Als regel kun je aanhouden per kat één kattenbak plus 1. Bij twee katten zou je dus eigenlijk drie kattenbakken nodig hebben. Dit vermindert de geur natuurlijk niet per se, maar verdeelt het wel. Bovendien stapelt het zich minder snel op, waardoor de geur per bak misschien minder indringend wordt.

Mogelijk eens proberen

Tip 5: Een gesloten kattenbak

Een kap houdt de luchtjes meer gevangen in de kattenbak. Daardoor verspreidt de geur zich minder door de ruimte heen. Een deurtje vermindert de geur nog meer, maar is niet altijd prettig voor je kat (zie tip 8).

Een nadeel hiervan is dat niet elke kat hiervan houdt. Voor sommige poezenbeesten is het te claustrofobisch. Ook blijft de geur meer binnenin hangen, dus zul je vaker de hele bak moeten reinigen. Andere katjes snappen het deurtjessysteem niet. Daardoor kun je ontlasting voor de bak vinden in plaats van erin.

Kijk eens of je kat nauwe ruimtes een probleem vindt – zo niet, dan kun je dit eens proberen. Begin zonder deurtje en als het even kan, laat het deurtje dan altijd weg.

Tip 6: Een laagje zuiveringszout [baking soda]

Zuiveringszout bindt zuren – zoals kattenpis -, wat betekent dat door die chemische reactie geurtjes worden geneutraliseerd. Het werkt dus geur verwijderend, niet alleen maskerend. Voordat je de kattengrit in de bak gooit, strooi je een eetlepel zuiveringszout in je de bak.

Liever niet doen

Tip 7: Een kattenbakvulling met een geurtje

Ik heb al van alles gezien: lavendel, babypoeder, dennengeur, aloë vera. Dit is misschien prettig voor jouw neus, maar niet voor dat van je harige vriendje aangezien hij 20 keer beter ruikt dan jij. Het kan hem zelfs verdrijven van de kattenbak en overal in huis gaan plassen.

Hetzelfde geldt voor luchtverfrissers. Dus beter geen dennenboompje aan de onderkant van de deksel plakken. Ook een (automatische) spray is geen goed idee. Voor de neus van de kat is dat niet prettig, misschien zelfs wel pijnlijk. Bovendien kan hij erg schrikken van het geluidje, een negatieve associatie krijgen met de kattenbak en ergens anders zijn behoefte gaan doen.

Tip 8: Beter geen deurtje voor de bak

Een deurtje zou de geur nog beter in de bak houden dan alleen een kap. Maar dit is meer voor jou dan voor je kat. De ammoniak geur blijft dan namelijk nog sterker hangen in de bak.

 

Bron: Purrfectcat