Binnen

Hou je huisdieren zoveel mogelijk binnen, zeker als je het huis koel kan houden. Dat doe je door de gordijnen te sluiten of de rolluiken neer te laten.

Mogen je huisdieren niet binnen, voorzie dan schaduw of een plek waar ze kunnen schuilen tegen de zon. Zorg ervoor dat er geen plastic, glas of golfplaten in het kot aanwezig zijn: dit creëert een serre-effect waardoor het in de schuilplaats nog warmer wordt dan buiten.

Water

Net zoals mensen, kunnen huisdieren uitdrogen. Voorzie elke dag vers, fris water dat liefst op een schaduwrijke plek blijft staan. Overweeg een grotere kom dan normaal, zeker als je de hele dag van huis bent. Laat je hond in een zwembadje rollebollen of spuit hem nat om de verfrissing totaal te maken.

Niet thuis

Ben je niet thuis, vraag dan een buur, familielid of vriend om een oogje in het zeil te houden en je huisdieren te beschermen tegen de zon en hitte en te voorzien van water en afkoeling.

Elektriciteit

In gebieden waar de elektriciteit uitvalt door de hitte of waar geëvacueerd moet worden, wordt aangeraden de huisdieren mee te nemen, in de mate van het mogelijke.

Wandelen

Behandel je huisdieren net als kleine kinderen of bejaarden bij een hittegolf: geen zware inspanningen op het heetst van de dag. Wandel bij voorkeur ′s ochtends vroeg en/of ’s avonds laat en vermijd zeker inspanningen tussen 11 en 18 uur.

Zoek een schaduwrijke plek op en neem extra water mee voor je hond. Plan eventueel een rustpauze als je merkt dat de inspanning toch te zwaar is voor de hond.

Beton, asfalt en zand zijn te vermijden: deze kunnen de poten van de hond (of kat) zwaar verbranden. Je hond een duik laten nemen in een rivier of meer is ook niet altijd een goed idee: de warmte kan de waterkwaliteit aantasten en je hond opzadelen met bacteriën en diarree (wat uitdroging nog waarschijnlijker maakt). Opletten is de boodschap.

Extra kwetsbaar

Honden met korte snuiten zijn extra kwetsbaar omdat ze moeilijker kunnen ademen. Zij mogen zeker geen inspanningen doen en niet in de zon liggen. Ook huisdieren met een witte vacht moeten extra beschermd worden: zij lopen meer risico op huidkanker.

Vochtigheid

Niet alleen een hoge temperatuur, ook een hoge vochtigheidsgraad is gevaarlijk voor je huisdieren. Zeker honden koelen af door contact met de lucht (vandaar de tong uit de bek). Als de vochtigheid te hoog is, kan de hond geen warmte afgeven aan de omgeving en kan zijn eigen temperatuur snel oplopen. In zo’n omstandigheid is het essentieel je hond snel af te koelen, door water, ijsblokken of een ventilator. Let wel: een ventilator alleen kan een hond niet koel houden.

Borstelen

Een geborstelde vacht voorkomt huidproblemen en kan je hond ook helpen ‘fris’ te blijven. Heeft je hond lang haar, overweeg dan een knipbeurt (geen scheerbeurt!): minder haar kan minder warmte vasthouden. Let wel: als het haar te kort wordt, kan de huid van je hond verbranden. In dat geval doe je er goed aan zonnecrème te smeren.

Verfrissende snoepjes

Bied je hond (of kat) verfrissende snoepjes aan, zoals ijsblokjes, watermeloen of bevroren pindakaas.  Een stukje vlees uit de diepvries houdt je hond enige tijd zoet en koel.

Zonnecrème

Haarloze of kortgeschoren huisdieren worden beter ingesmeerd met zonnecrème als extra bescherming tegen de zon. Ook zij kunnen verbranden. Overweeg ze een hoedje op te zetten.

Auto

Laat een hond, net zomin als een baby, in een warme auto of die nu in de zon staat of niet. Het raampje een beetje openzetten, is niet voldoende. Elk jaar sterven verschillende huisdieren door de hitte die in een auto nog veel sneller oploopt dan elders. Neem je hond mee of voorzie opvang thuis of in een tijdelijk opvanghuis.

Zonneslag

Huisdieren zijn niet immuun aan zonneslag. Wees alert voor de symptomen: hevig ademhalen, traag reageren, veel kwijlen, extreem veel drinken, koorts, overgeven, een dieproze of paarse tong, duizeligheid, slechte coördinatie en flauwvallen.

Rij onmiddellijk naar de dierenarts om schade aan de organen of zelfs de dood te vermijden.

Geef je hond terwijl kleine slokjes fris (niet koud!) water, en koel hem/haar af met koude compressen.

 

Bron: HLN