Veel mensen denken dat de lente hét seizoen is om hun hond of kat te ontwormen. Het is zeker waar dat ze dan meer buiten zijn en dus een groter risico lopen op besmetting maar het is zeker raadzaam om uw hond of kat minstens elk seizoen te ontwormen!

Elk seizoen ontwormen

Want wist u dat bijna elke hond of kat ieder seizoen wormen bij zich draagt? Zelfs uw binnenkat, die nooit buiten komt, kan wormen hebben binnengekregen door bijvoorbeeld wormeitjes onder uw schoen. Afhankelijk van de hoeveelheid en het soort worm kunnen de klachten van uw huisdier enorm variëren. Van geen last tot een slechte conditie, darmklachten, diarree en zelfs hartklachten! Dit laatste geldt vooral voor wormen die voorkomen in Zuid-Europese landen, dus als u van plan bent met uw hond of kat een van deze landen een bezoek te brengen, bereid uw huisdier dan goed voor met de juiste preventiemiddelen.

Puppy’s en kittens en wormen

Het is dus zeer belangrijk voor de gezondheid van uw hond of kat dat zij elk seizoen ontwormd worden. Puppy’s en kittens dienen nog vaker te worden ontwormd. Vaak gebeurt dit ook al bij de fokker. Uw fokker of dierenarts kan u precies vertellen welk schema u daarin dient te volgen, nadat de pup of kitten bij u woont.

Ook gevaarlijk voor de mens

Ook als uw huisdier in aanraking komt met kleine kinderen, ouderen of zwangere vrouwen is het raadzaam uw hond of kat zeker 4x per jaar te ontwormen. Met name jonge kinderen worden vaak door huisdieren besmet doordat ze wormeitjes binnenkrijgen tijdens het spelen in de zandbak of op het gras. Deze larven veroorzaken kleine ontstekingen die op sommige plaatsen, zoals het oog en de hersenen, gevaarlijk kunnen zijn. Het ontstaan van allergieën en zelfs astma zou hiermee in verband kunnen staan.

Welk soort en dosering ontwormingsmiddelen

Er bestaan verschillende soorten ontwormingsmiddelen; als pipet op de vacht, drankje en als pil. Sommige rassen staan er om bekend dat zij bepaalde ontwormingsmiddelen slecht verdragen. Wij weten precies welke middelen geschikt zijn voor uw huisdier en wat de juiste dosering is. Let erop dat u de ontworming minimaal twee weken vóór de jaarlijkse inenting inplant, zodat deze het beste werkt.

Tips ter voorkoming van besmetting

− Verwijder zorgvuldig honden- en kattenpoep uit de kennel, kattenbak, tuin en zandbak;
− Maak ligplaats/mand/kussen etc regelmatig schoon;
− Geef honden geen slachtafval en voorkom dat ze hazen of konijnen eten
− Houd de nagels van uw kinderen kort en laat ze hun handen wassen na het spelen en voor het eten;
− Was uw handen ook altijd na het tuinieren.

Met vriendelijke groeten, uw dierenarts