Zomertips

In de zomer vertoeven we graag buiten, en zo ook onze huisdieren. Maar bij warm weer moeten we toch een extra oogje in ’t zeil houden. Zorg dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is en laat uw dier geen grote inspanningen doen wanneer het te warm is. Herinner u ook dat de hond niet kan zweten zoals de mens (hij kan enkel zijn tong en voetzooltjes gebruiken om af te koelen). Laat uw dier dus nooit achter in de auto, want oververhitting gebeurt zeer snel!

In het water spelen brengt ook enkele risico’s met zich mee. Sommige honden zijn gevoelig aan oorontsteking na het zwemmen. Kijk regelmatig of je hond geen last heeft van jeuk aan de oren en of de oren niet rood zijn van binnen. Op plaatsen met water waar ratten kunnen komen, is er een groter risico op de ziekte van Weil. Check dus even de vaccinatiestatus.

Vakantie in België

Op campings en in de Ardennen moeten de dieren gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid. Zorg ervoor dat je altijd hun paspoort bij hebt waarin ook de vaccinaties genoteerd staan. Ook in België komen veel teken voor, en de ziekten die vroeger enkel in het zuiden van Europa voorkwamen, worden nu meer en meer in België gezien. Dus bescherm uw dier tegen teken, vliegjes, muggen. Een goede vaccinatie, vlooien- en wormpreventie is ook zeer belangrijk, zeker wanneer uw dier op plaatsen komt waar ook andere viervoeters regelmatig langskomen.

Verblijf in een kennel/hotel

Iedere kennel heeft zo zijn eigen voorwaarden, maar over het algemeen is een goede vaccinatiestatus vereist. Op plaatsen waar meerdere dieren gehuisvest worden, is de infectiedruk nu eenmaal groter. De jaarlijkse gezondheidsvaccin, vaccinatie tegen hondsdolheid, vlo- en wormpreventie zijn aangeraden.

Zorg dat de persoon die voor uw dier zorgt op de hoogte is van een eventuele medische voorgeschiedenis van uw dier, medicatie, dieet, karakter, …

Met je huisdier naar het buitenland

Als uw huisdier mee gaat op reis naar ’t buitenland, zijn er enkele voorwaarden aan verbonden:

  • Wanneer een hond, kat of fret uit een EU-land naar een ander EU-land reist, dient hij vanaf die datum geïdentificeerd te zijn, gevaccineerd tegen hondsdolheid ( dertig dagen voor vertrek!) en in het bezit van een gestandaardiseerd en door de dierenarts ingevuld paspoort.
  • Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta mogen voorlopig hun huidige strengere nationale wetgeving nog handhaven. Voor deze landen geldt een bijzondere procedure. Zweden, Finland, Ierland en het VK eisen tevens een behandeling tegen echinococcen. Ierland en het VK eisen daarnaast ook nog een behandeling tegen teken.

Neem gerust contact op met ons voor meer info of neem een kijkje deze website.

Naast deze verplichte voorwaarden, raden wij u ook aan uw dier te ontwormen en te beschermen tegen parasieten. Vnl. in het zuiden van Europa komen insecten voor die ernstige ziektes overbrengen. Er bestaan producten onder de vorm van pipetjes, die de hond beschermt tegen teken, vliegjes en mugjes, de overbrengers van ziekten (zoals Babesiose, Leishmaniose, hartworm,… ). Ook voor katten zijn pipetjes beschikbaar, maar er mag nooit een pipet voor de hond op de kat aangebracht worden!
Verder moet uw dier ook goed gevaccineerd zijn zodat hij een stevige immuniteit heeft opgebouwd.

Nuttige link: http://nl.msd-animal-health.be