Vraag je jezelf weleens af of je je viervoeter nu wel de juiste voeding voorschotelt? Of verwelkom je binnenkort een puppy en weet je niet goed welke voeding je in huis moet halen?

We sommen de belangrijkste zaken bij het kiezen van hondenvoeding even voor je op want de juiste voeding is van groot belang voor de gezondheid van je viervoeter.

Een gezonde maaltijd bevat:

  • gekookt vlees (bv. kip, lam of rundvlees)
  • een kleine hoeveelheid plantaardige ingrediënten
  • geen tot weinig conserveermiddelen en smaakversterkers.
  • geen zuivelproducten

Geef je je hond gezonde voeding? Dan kan je dat onder meer zien aan zijn vacht en vitaliteit. Zo zal de vacht meer glanzen en kan je hond er levendiger bijlopen. 

Er zijn verschillende types voeding die je kan voorschotelen. Hoewel sommige zweren bij droogvoeding hebben andere baasjes het dan weer voor natte of verse voeding.

Droogvoeding is een complete voeding; dit wil zeggen dat alle nodige voedingstoffen en mineralen er in opgenomen zijn. Ook bevat het een veel lager vochtpercentage waardoor de brokken langer bewaard kunnen blijven.

Maar ga er niet zomaar vanuit dat iedere zak hondenbrokken even kwalitatief is. Er zijn veel verschillende aanbieders van droogvoer voor honden. De verschillen in kwaliteit tussen verschillende merken hondenvoer zijn groot omdat er geen degelijke wetgeving is op het gebied van kwaliteitseisen aan hondenvoeding.

Bepaalde fabrikanten van hondenvoer doen veel onderzoek en maken gebruik van hoogwaardige grondstoffen. Dit verklaart ook het prijsverschil tussen de goede hondenvoeding dat je bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak kunt kopen, en het goedkope hondenvoer dat in de supermarkt te koop is.

Natvoer bestaat voor 70% of meer uit water. Honden kunnen hier echter niet voldoende op kauwen waardoor tandsteen sneller voorkomt. Het is daarom belangrijk natvoer af te wisselen met hondenbrokken of je hond andere mogelijkheden tot kauwen aan te bieden.

Weet je niet goed welke voeding nu het best is voor jouw viervoeter? 

Vraag dan je dierenarts om advies. Afhankelijk van de leeftijd, het gewicht, eventuele aandoeningen… zullen sommige honden een aangepast voedingsschema nodig hebben.