Hoe lang een hond alleen kan zijn, staat vandaag de dag steeds vaker ter discussie. Zeker vanwege de drukke dagen die baasjes tegenwoordig hebben. Het is logisch dat je viervoeter niet overal mee naar toe kan, maar waak ervoor dat hij niet de dupe wordt van jouw afwezigheid. In dit artikel lees je waarom honden niet graag alleen zijn en hoe lang en op welke manier een hond toch even op zichzelf kan zijn.

De angst voor scheiding is een oerkracht

De angst om alleen gelaten te worden leeft bij elke hond. Hierdoor probeert hij voortdurend een band te vormen, altijd en overal. Dit is geen aandoening, het is volledig natuurlijk gedrag. Voor een puppy betekent de scheiding van moeder en broers en zussen een zekere dood (tenzij de mens ingrijpt). De nog steeds blinde, hulpeloze baby registreert of het buiten of in het verlaten nest koud is. Hij probeert dan naar de warmte te kruipen. Dit is natuurlijk overlevingsgedrag.

Honden die bij mensen wonen, raken volledig afhankelijk van hun baasje en blijven daarmee eigenlijk een kind. Daarom raken ze in paniek wanneer ze weinig contact hebben, of als het contact opeens wegvalt. Het zou dus het beste zijn om onze viervoeter altijd bij ons te hebben. Of om ze van begin af aan een onafhankelijke taak toe te kennen.

Hoe lang mag een hond alleen zijn?

Hoe lang kan een mens zijn viervoeter alleen laten? Een uur, vier uur, acht uur? Hoe lang is het redelijk van je hond te verwachten dat hij op zichzelf aangewezen is? Er zijn veel meningen.

Sommigen experts zeggen dat een jonge hond om fysieke redenen maximaal twee uur alleen gelaten mag worden. Sommigen zeggen ook dat de eerste paar weken in het nieuwe huis zo hecht mogelijk moeten worden gemaakt, zonder zelfs maar een uur van scheiding. Volgens sommigen is vier uur lang in een vertrouwde omgeving slapen goed. Acht uur in een tuin, die de hond moet bewaken, zou moeten kunnen, vinden anderen.

Wij vinden vier uur echt het maximum dat een hond alleen kan zijn. Langer wachten met uitlaten is niet verantwoord. Of een viervoeter het ook aankan om vier uur alleen te zijn, verschilt per dier.

Het aantal overbelaste honden groeit

Het zal per hond verschillen óf en hoe lang hij alleen kan zijn. Maar hele dagen alleen thuis zijn, is voor geen enkele hond goed. Helaas groeit het aantal honden dat overbelast is. De oorzaak ligt deels aan het feit dat ze te lang alleen gelaten worden, en anderzijds omdat er niet eerst rustig geoefend is met het alleen zijn. Hierdoor is een viervoeter continu gestrest en lukt het sommige van hen helemaal niet meer om alleen te zijn; de verlatingsangst is dan een feit. Wanneer zij toch alleen gelaten worden, kunnen ze alleen nog maar hartverscheurend huilen of blaffen tot de uitputting toeslaat. Soms komen mensen thuis in een verwoeste woning, of de hond knabbelt aan zijn poten of jaagt achter zijn staart aan. En niet zelden wordt er tegenwoordig antidepressiva aan eenzame honden toegeschreven.

Maar wat moet je doen om te voorkomen dat je hond te lang alleen is?

Het antwoord daarop begint bij de adoptie van een hond. Wanneer je een viervoeter in huis neemt, heb jij de verantwoordelijkheid goed voor hem te zorgen. Ga na of jij voldoende thuis bent om een viervoeter een stabiele thuis te bieden en je niet continu van huis weg bent. Verwelkom je een volwassen hond? Vraag dan vooraf naar zijn ervaring met het alleen zijn; is hij dat gewend en hoe lang was hij bij de vorige eigenaar alleen? En ook als een hond het gewend is om een uurtje of langer op zichzelf te zijn, geldt dat je dit in de nieuwe thuissituatie opnieuw moet oefenen en stapsgewijs moet opbouwen. En houd er rekening mee dat naarmate een hond ouder wordt, zijn gedrag en behoeftes hierin kunnen veranderen.

Veranderende thuissituatie

Verandert je thuissituatie onverwachts, bijvoorbeeld door een scheiding, en is je hond onverhoopt langer alleen? Zoek dan naar een andere oplossing. Misschien heeft een vriend(in) tijd om een paar uurtjes op je hond te passen, of zoek contact met een professionele hondenoppas. Neem eens een kijkje bij Stichting Oopoeh, zij koppelen actieve senioren aan oppashonden zodat beiden niet alleen hoeven te zijn.

Bron: Hartvoordieren