Van het klassieke gemiauw tot een gezellig gespin en een gebeurlijke grom. De stem van je kitten kan heel wat geluiden voortbrengen, méér dan andere dieren. Wist je dat katten maar liefst 60 verschillende klanken kunnen produceren, elk met een eigen betekenis? Wat probeert poeslief je allemaal te vertellen?

Miauw!

Iedereen kent het klassieke ‘miauwen’ van een kat. De klank komt vanuit het strottenhoofd, en is een schreeuw om hulp of aandacht. Terwijl je kitten opgroeit, drukt haar gemiauw een hele aria aan stemmingen en emoties uit. Van vriendschap en angst, tot een heuse klaagzang of woede uitbarsting.

Kattengetjilp

Je kitten kan ook ‘tjilpen’, dat is een vriendelijke manier om je te groeten. Niet alle kittens doen dit, maar als je kitten het wél doet, lijkt het net alsof ze echt tegen je praat.

Spinnen

Iedereen weet het: een spinnende kat is een happy kat. Een pasgeboren kitten spint om haar moeder te vertellen dat ze zich comfortabel en veilig voelt. Spinnen betekent dat je kat tevreden is. Een slimme kat spint er dus op los om extra aandacht en meer aaitjes te krijgen. En natuurlijk ga je daar graag op in.

Nieuw onderzoek geeft aan dat katten ook zouden spinnen bij pijn of in stresssituaties: het lijkt er dus op dat het spinnen effectief een kalmerend effect heeft.

Communiceren met je kitten

In de natuur communiceren grote katten zelden via geluid. Ze laten zich alleen horen als ze gaan vechten of willen paren. Door tegen je te ‘praten’, toont je kitten dat ze geleerd heeft wat generaties katten vóór haar al leerden: geluid maken is dé manier om aandacht te krijgen van een mens!

Hoe meer je met je kitten praat, hoe meer ze je zal begrijpen en op je reageren. Je herkent al gauw de verschillen in haar geroep, en zij herkent die van jou. Babbel er dus maar gezellig op los!

Bron: Whiskas.be