Tandhygiëne

Heeft uw huisdier last van:
slechtruikende adem
aanwezigheid van geelbruin tandsteen
rood of bloedend tandvlees
pijn bij het eten of krabben aan de muil
verandering in kauwgewoonten
ingetogen gedrag
kwijlen
verlies van tanden

Maak dan een afspraak bij uw dierenarts om de tanden te controleren! Het is goed om er een gewoonte van te maken de tanden regelmatig na te zien. Net zoals bij de mens is de beste verzorging van het gebit: tanden poetsen! Het is echter niet evident om dit toe te passen bij katten of honden die het niet gewoon zijn van jongsaf aan. Zonder een goede preventieve zorg kunnen tandplaque en tandsteen ontstaan, die kunnen leiden tot gingivitis en parodontale aandoeningen. Daarom zijn er dan ook verschillende produkten op de markt gaande van kauwstrips en voeding tot vloeistof om in het water te doen. Niet elk dier zal even snel tandproblemen krijgen. Dieren waarvan de tanden niet in de juiste positie staan, kleine hondenrassen en sommige kattenrassen zijn gevoeliger. Ook de voeding speelt een belangrijke rol: hoe meer kleverige voeding, hoe sneller tandplaque ontstaat.
Wat gebeurt er precies?

Mondproblemen beginnen vaak met een ophoping van tandplaque, een kleverige laag die continu op de tanden wordt gevormd. Als er niet gepoetst wordt, kan tandplaque hard worden en tandsteen vormen. Dit kan op zijn beurt aanleiding geven tot het ontstaan van gingivitis of tandvleesontsteking, wat erg pijnlijk kan zijn en tot verder parodontale aandoeningen kan leiden. In ernstige gevallen is de schade zo erg dat de tanden los komen te staan. Als er een infectie mee gemoeid is wordt de mondgeur nog erger en kunnen bacteriën zich bovendien verspreiden in de bloedbaan, en zich zo in vitale organen nestelen zoals hart, lever en nieren.

Tanden poetsen, hoe begint men er aan?

Het poetsen kun je best starten wanneer uw dier nog jong is, maar ook op oudere leeftijd kun je er gerust nog aan beginnen. Het is belangrijk om een tandpasta voor dieren te gebruiken, ook tandenborstels zijn er, speciaal aangepast aan het gebit van je huisdier of om op je vinger te steken. Probeer in het begin een klein beetje te poetsen en beloon uw dier nadien, zodat ze het poetsen aan iets aangenaams kunnen koppelen. Til voorzichtig aan 1 kant een lip op, even poetsen, en daarna de andere kant.
Welke voeding is aangeraden?

Erg plakkerige voeding zoals te veel tafelresten, blikvoer of snoep is uit den boze. Korrels geven een meeer schurend effect en zullen minder snel tandplak veroorzaken. Zorg voor een soort voedsel dat uw dier dwingt tot kauwen, zoals harde brokken en kauwvellen of botten, dit houdt het gebit in conditie. Er zijn speciale diëten ontworpen om een bijdrage te leveren aan de verzorging van het gebit van uw huisdier. Klinische tests wijzen uit dat deze produkten zeer effectief zijn. De brokken zijn groter en vallen niet onmiddellijk uiteen wanneer uw huisdier erin bijt. In plaats daarvan dringt de tand diep in de brok door en afzettingen van tandplak en andere etensresten worden van het tandoppervlak verwijderd. Er werd ook een superieure anti-oxidant formule aan toegevoegd om oxidatieve schade tegen te gaan. Dit laatste speelt een significante rol in de progressie van tandaandoeningen.
Andere hulpmiddelen?

Ook bestaan er vloeibare middelen die men ofwel aan het eten of drinkwater kan toevoegen, of een gel die men 1 maal daags op de tanden kan aanbrengen. Deze producten helpen ook ter voorkoming van de vorming van nieuw tandsteen. Laatste oplossing indien te ver gevorderd. Een grondige gebitsreinigen onder anesthesie. Met een ultrasoon toestel wordt alle tandsteen verwijderd. Te gelijker tijd kunnen slechte tanden getrokken worden.