Het is ontzettend leuk om huisdieren te hebben. Huisdieren zijn bijna altijd vrolijk, lief en je kan ze lekker knuffelen. Maar het hebben van een hond of kat heeft ook zo zijn nadelen. Honden en katten verliezen namelijk veel haar en ze kunnen een onaangename geur achterlaten in huis. Daarom hebben wij zes tips voor je verzameld zodat je altijd een schoon huis met huisdieren hebt.

1. Schoon huis met huisdieren: borstel je hond of kat regelmatig

Een schoon huis met huisdieren kan best een uitdaging zijn, zeker met al de haren die ze achterlaten. Je kan de haaruitval onder controle houden door hen regelmatig te borstelen, minstens twee keer per week. Op die manier kan je de haren opvangen die anders op de grond terechtkomen. De meeste honden en katten vinden het heerlijk om geaaid te worden dus zij vinden zo’n borstelbeurt meestal niet erg. De haaruitval hangt natuurlijk wel af van de soort vacht van het huisdier. De ene hond of kat heeft er meer last van dan de ander.

2. Stofzuig en/of swiffer iedere dag

Hoe goed je ook borstelt, er zullen altijd wel wat haren rondslingeren. De hondenharen opruimen en kattenharen opruimen doe je het beste door te stofzuigen. Als je hond of kat veel haar verliest, is iedere dag stofzuigen een must. Ben je op zoek naar een goede stofzuiger die geschikt is voor dierenharen? Kies dan in ieder geval een stofzuiger met een turboborstel, hoge zuigkracht en hoge reinigingsklasse op harde vloeren of tapijt, afhankelijk van het type vloer in je huis. De speciale turboborstel draait op hoge snelheid en neemt zo alle haren en stof mee. Heb je weinig tijd of zin om te stofzuigen? Je kan ook eens swifferen in plaats van te stofzuigen. Daarmee maak je snel en gemakkelijk de vloer haarvrij.

3. Verwijder haren met een kledingroller of rubberen handschoen

Weet jouw huisdier ook altijd de zachtste plekjes in huis te vinden? Grote kans dat jouw tapijt, zetel, kussens en kleren dan ook onder de haren zitten. Gelukkig kan je daar makkelijk een kledingroller voor gebruiken. Even heen en weer rollen en alle haren plakken aan de roller! Mocht je geen kledingroller in huis hebben, dan kan je ook altijd een rubberen schoonmaak handschoen gebruiken. Trek de handschoen aan en veeg over de plek waar veel haren liggen. Al snel zitten alle haren aan de handschoen vast en is de plek weer haarvrij.

4. Katten huis schoonhouden

Kattenharen opruimen kan je met bovenstaande tips doen. In dit puntje gaan we het hebben over de kattenbak. Wie een kat in huis heeft, heeft natuurlijk ook een kattenbak. Helaas kan een kattenbak erg stinken als je deze niet regelmatig schoonmaakt. Bovendien zal je kat zijn behoeftes liever op een andere plek in huis doen als de kattenbak vies is. Je kan dit voorkomen door de kattenbak iedere dag schoon te maken en de vulling te vervangen. Mocht je genoeg ruimte in huis hebben, dan kan je ergens anders in huis nog een extra kattenbak plaatsen.

5. Hoe houd je je huis schoon met een hond?

Je huis schoonhouden met honden is niet zo moeilijk als je denkt, mits je een aantal tips opvolgt natuurlijk. De hondenharen opruimen kan je met bovenstaande tips doen. Om je huis verder schoon te houden met een hond is het belangrijk dat je de pootjes van je hond schoonmaakt alvorens je viervoeter terug naar binnenloopt. Hierdoor zal je vloer en tapijt minder snel vuil zijn. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kan je een deurmat en oude handdoek bij de deur leggen.

 

De pootjes proper maken is slechts een minuutje werk. Wanneer je iedere keer moet dweilen ben je immers veel langer bezig. Daarnaast is het een goed idee om je hond één keer per maand te wassen. Op die manier verwijder je de vieze geur uit zijn haar. Bovendien verwijdert een bad ook dode haren waardoor er minder op de vloer en meubelen zal terechtkomen.

6. Zo verwijder je vieze geuren van huisdieren

Zet iedere dag de ramen open zodat je huis goed kan verluchten en vieze geuren verdwijnen. Heb je vieze geuren in je tapijt? Baking soda is jouw redder in nood! Baking soda is namelijk ideaal om geurtjes te bestrijden. Besprenkel het tapijt met een beetje baking soda en laat het een paar uur intrekken. Baking soda onttrekt ook geurtjes. Als je dan ook nog een heerlijke geurkaars laat branden, zal je kamer weer heerlijk ruiken!

 

Wanneer je deze tips toepast is een schoon huis met huisdieren niet zo moeilijk. Vergeet zeker niet dat je huisdier ook een echt huisdier mag zijn en daar hoort nu eenmaal wat viezigheid bij. Als je geen zin hebt om je huis regelmatig schoon te maken, moet je misschien nog even goed nadenken alvorens je een huisdier aanschaft. Een hond of kat is niet alleen lief om mee te knuffelen, het vraagt ook wat onderhoud.

 

Bron: ikwoonfijn.be