Honden blaffen en grommen om met mensen te communiceren. Grommen komt ook voor bij wilde dieren, bijvoorbeeld bij wolven en bij vossen. Dit systeem is bedoeld om zichzelf te beschermen tegen (mogelijke) gevaren en situaties die dreigend overkomen.

Uit onderzoek is gebleken dat honden het systeem van blaffen waarschijnlijk hebben ontwikkeld om zo met de mens te kunnen communiceren. De wolf, waarvan de hond afstamt, blaft niet. Wolven huilen en grommen alleen. Uit dit onderzoek is ook gebleken dat mensen dit systeem van blaffen meestal ook begrijpen. Er zijn verschillende blaffen voor iedere soort situatie. Zo heeft de hond een specifieke blaf wanneer zijn of haar baas weer thuis komt, een blaf wanneer hij speelt, een blaf wanneer iemand inbreekt of iemand hem aanvalt,…

Honden gebruiken een heel arsenaal aan geluiden die ieder zijn specifieke betekenis heeft. Als honden blaffen betekent dat meestal dat er gevaar dreigt of als waarschuwing voor indringers die hun territorium betreden. De tamme hond blaft veel meer dan zijn voorouder, de wolf.

Tijdens hun evolutie hebben ze een ‘blafcode’ ontwikkeld die in meerdere soorten te onderscheiden zijn:

  • Continu en snel achter elkaar en op een middelharde toon blaffen betekent indringers in het territorium van de hond.
  • Als het continue blaffen minder snel achter elkaar gaat en minder hard wordt, staat je hond klaar om zich te verdedigen tegen de indringers.
  • Niet alle blaffen hebben een defensief karakter. Als het blaffen bijvoorbeeld langgerekt is en met langere pauzes tussen elke blaf zoekt je hond gezelschap.

Het blaffen dient ook ter communicatie met zijn baasje. Als je thuiskomt en je hond ontvangt je met een korte en harde blaf, wil dat zeggen dat hij boos is, terwijl als hij met je wil spelen hij snel achter elkaar zal blaffen.

Hoewel je hond de voorkeur geeft aan blaffen, gebruikt hij ook andere signalen, ieder met zijn eigen betekenis. Huilen kan een antwoord op een hoge en luide toon zijn, maar zal normaal gesproken gebruikt worden als je hond lijdt of slecht op zijn gemak is. Dat is ook het geval bij het zachte gejank van puppies wanneer ze aandacht van de moeder willen. Als een volwassen hond zacht jankt betekent dat meestal pijn of angst.

Naast de blaf gebruikt een hond ook gegrom als een waarschuwingssignaal. Honden grommen zowel tegen mensen als andere dieren en is meestal een voorbode van een aanval. Echter als een hond gromt tijdens het spel betekent het dat je hond je uitdaagt om door te gaan.
 
Bron: Beeztees